
 

SECTION 145 OF THE INCOME-TAX ACT, 1961 - SYSTEM OF ACCOUNTING - METHOD 
OF ACCOUNTING - CLARIFICATIONS ON INCOME COMPUTATION AND DISCLOSURE 

STANDARDS (ICDS) NOTIFIED UNDER SECTION 145(2) OF SAID ACT  

CIRCULAR NO.10/2017 [F.NO.133/23/2016-TPL], DATED 23-3-2017 

Sub-section (1) of section 145 of the Income-tax Act, 1961 ('the Act') provides that the income 

chargeable under the head "Profits and gains of business or profession" or "Income from other sources" 

shall, subject to the provisions of sub-section (2), be computed in accordance with either cash or 

mercantile system of accounting regularly employed by the assessee. Sub-section (2) of section 145 

provides that the Central Government may notify Income Computation and Disclosure Standards (ICDS) 

for any class of assessees or for any class of income. Accordingly, the Central Government notified 10 

ICDS videNotification No.S.O.892(E) dated 31st March, 2015 with effect from assessment year 

2016-17. 

 

After notification of ICDS, it has been brought to the notice of the Central Board of Direct Taxes ('the 

Board') by the stakeholders that certain provisions of ICDS may require amendment/clarification for 

proper implementation. The matter was referred to an expert committee. The Committee after duly 

consulting the stakeholders in this regard has recommended a two-fold approach for the smooth 

implementation of ICDS i.e. amendment to the provisions of ICDS in respect of certain issues and 

issuance of clarifications by way of FAQs for the rest of issues. Accordingly, vide Notification no. 87 

dated 29th September, 2016 Central Government notified amended ICDS with effect from the 

assessment year 2017-18. 

 

Further, the issues which require further clarification has been considered by Board and following 

clarifications are issued: 

 

Question 1 : Preamble of ICDS-I states that this ICDS is applicable for computation of income 

chargeable under the head "Profits and gains of business or profession" or "Income from other 

sources" and not for the purposes of maintenance of books of account. However, Para 1 of ICDS-I 

states that it deals with significant accounting policies. Accounting policies are applied for 

maintenance of books of account and preparing financial statements. What is the interplay 

between ICDS-I and maintenance of books of account?  

 

Answer : As stated in the Preamble, ICDS is not meant for maintenance of books of account or preparing 

financial statements. Persons are required to maintain books of account and prepare financial statements 

as per accounting policies applicable to them. For example, companies are required to maintain books of 

account and prepare financial statements as per requirements of Companies Act, 2013. The accounting 

policies mentioned in ICDS-I being fundamental in nature shall be applicable for computing income 

under the heads "Profits and gains of business or profession" or "Income from other sources". 

 

Question 2 : Certain ICDS provisions are inconsistent with judicial precedents. Whether these 

judicial precedents would prevail over ICDS?  

The ICDS have been notified after due deliberation and after examining judicial views for bringing 
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certainty on the issues covered by it. Certain judicial pronouncements were pronounced in the absence of 

authoritative guidance on these issues under the Act for computing Income under the head "Profits and 

gains of business or profession" or Income from other sources. Since certainty is now provided by 

notifying ICDS under section 145(2), the provisions of ICDS shall be applicable to the transactional 

issues dealt therein in relation to assessment year 2017-18 and subsequent assessment years. 

 

Question 3 : Does ICDS apply to non-corporate taxpayers who are not required to maintain books 

of account and/or those who are covered by presumptive scheme of taxation like sections 44AD, 

44AE, 44ADA, 44B, 44BB, 44BBA, etc. of the Act?  

Answer : ICDS is applicable to specified persons having income chargeable under the head 'Profits and 

gains of business or profession' or 'Income from other sources'. Therefore, the relevant provisions of 

ICDS shall also apply to the persons computing income under the relevant presumptive taxation scheme. 

For example, for computing presumptive income of a partnership firm under section 44AD of the Act, 

the provisions of ICDS on Construction Contract or Revenue recognition shall apply for determining the 

receipts or turnover, as the case may be.  

 

Question 4 : If there is conflict between ICDS and other specific provisions of the Income-tax 

rules, 1962 ('the Rules') governing taxation of income like rules 9A, 9B etc. of the Rules, which 

provisions shall prevail?  

Answer : ICDS provides general principles for computation of income. In case of conflict, if any, 

between the provisions of Rules and ICDS, the provisions of Rules, which deal with specific 

circumstances, shall prevail. 

 

Question 5 : ICDS is framed on the basis of accounting standards notified by Ministry of 

Corporate Affairs (MCA) vide Notification No. GSR 739(E) dated 7 December, 2006 under section 

211(3C), of erstwhile Companies Act, 1956. However, MCA has notified in February, 2015 a new 

set of standards called 'Indian Accounting Standards' (Ind-AS). How will ICDS apply to 

companies which adopted Ind-AS?  

Answer : ICDS shall apply for computation of taxable income under the head " Profit and gains of 

business or profession" or "Income from other sources" under the Income-tax Act. This is irrespective of 

the accounting standards adopted by companies i.e. either Accounting Standards or Ind-AS. 

 

Question 6 : Whether ICDS shall apply to computation of Minimum Alternate Tax (MAT) under 

section 115JB of the Act or Alternate Minimum Tax (AMT) under section 115JC of the Act?  

Answer : MAT under section 115JB of the Act is computed on 'book profit' that is net profit as shown in 

the Profit and Loss Account prepared under the Companies Act subject to certain specified adjustments. 

Since, the provisions of ICDS are applicable for computation of income under the regular provisions of 

the Act, the provisions of ICDS shall not apply for computation of MAT. 

AMT under section 115JC of the Act is computed on adjusted total income which is derived by making 

specified adjustments to total income computed as per the regular provisions of the Act. Hence, the 

provisions of ICDS shall apply for computation of AMT. 

 

Question 7 : Whether the provisions of ICDS shall apply to Banks, Non-banking financial 

institutions, Insurance companies, Power sector, etc.?  

Answer : The general provisions of ICDS shall apply to all persons unless there are sector specific 

provisions contained in the ICDS or the Act. For example, ICDS VIII contains specific provisions for 



banks and certain financial institutions and Schedule I of the Act contains specific provisions for 

Insurance business. 

 

Question 8 : Para 4(H) of ICDS-I provides that Market to Market ( MTM) loss or an expected loss 

shall not be recognized unless the recognition is in accordance with the provisions of any other 

ICDS. Whether similar consideration applies to recognition of MTM gain or expected incomes?  

Answer : Same principle as contained in ICDS-I relating to MTM losses or an expected loss shall apply 

mutatis mutandis to MTM gains or an expected profit. 

 

Question 9 : ICDS-I provides that an accounting policy shall not be changed without 'reasonable 

cause'. The term 'reasonable cause' is not defined. What shall constitute 'reasonable cause'?  

Answer : Under the Act, 'reasonable cause' is an existing concept and has evolved well over a period of 

time conferring desired flexibility to the tax-payer in deserving cases. 

 

Question 10 : Which ICDS would govern derivative instruments?  

Answer : ICDS -VI (subject to para 3 of ICDS-VIII) provides guidance on accounting for derivative 

contracts such as forward contracts and other similar contracts. For derivatives, not within the scope of 

ICDS-VI, provisions of ICDS-I would apply. 

 

Question 11 : Whether the recognition of retention money, receipt of which is contingent on the 

satisfaction of certain performance criterion is to be recognized as revenue on billing?  

Answer : Retention money, being part of overall contract revenue, shall be recognised as revenue subject 

to reasonable certainty of its ultimate collection condition contained in para 9 of ICDS-III on 

Construction contracts. 

 

Question 12 : Since there is no specific scope exclusion for real estate developers and Build 

-Operate- Transfer (BOT) projects from ICDS-IV on Revenue Recognition, please clarify whether 

ICDS-III and ICDS-IV should be applied by real estate developers and BOT operators. Also, 

whether ICDS is applicable for leases.  

Answer : At present there is no specific ICDS notified for real estate developers, BOT projects and 

leases. Therefore, relevant provisions of the Act and ICDS shall apply to these transactions as may be 

applicable. 

 

Question 13 : The condition of reasonable certainty of ultimate collection is not laid down for 

taxation of interest, royalty and dividend. Whether the taxpayer is obliged to account for such 

income even when the collection thereof is uncertain?  

Answer : As a principle, interest accrues on time basis and royalty accrues on the basis of contractual 

terms. Subsequent non-recovery in either cases can be claimed as deduction in view of amendment to 

S.36 (1) (vii). Further, the provision of the Act (e.g. Section 43D) shall prevail over the provisions of 

ICDS. 

 

Question 14 : Whether ICDS is applicable to revenues which are liable to tax on gross basis like 

interest, royalty and fees for technical services for non-residents under section 115A of the Act.  

Answer : Yes, the provisions of ICDS shall also apply for computation of these incomes on gross basis 

for arriving at the amount chargeable to tax. 



 

Question 15 : Para 8 of ICDS-V states expenditure incurred on commissioning of project, 

including expenditure incurred on test runs and experimental production shall be capitalized. It 

also states that expenditure incurred after the plant has begun commercial production i.e., 

production intended for sale or captive consumption shall be treated as revenue expenditure. 

What shall be the treatment of expense incurred after the conduct of test runs and experimental 

production but before commencement of commercial production?  

Answer : As clarified in Para 8 of ICDS-V, the expenditure incurred till the plant has begun commercial 

production, that is, production intended for sale or captive consumption, shall be treated as capital 

expenditure. 

 

Question 16 : What is the taxability of opening balance as on 1st day of April, 2016 of Foreign 

Currency Translation Reserve (FCTR) relating to non-integral foreign operation, if any, 

recognised as per Accounting Standards (AS) 11?  

Answer : FCTR balance as on 1 April 2016 pertaining to exchange differences on monetary items for 

non-integral operations, shall be recognised in the previous year relevant for assessment year 2017-18 to 

the extent not recognised in the income computation in the past. 

 

Question 17 : For subsidy received prior to 1st day of April 2016 but not recognised in the books 

pending satisfaction of related conditions and achieving reasonable certainty of receipt, how shall 

the same be recognised under ICDS on or after 1st day of April 2016?  

Answer : Para 4 of ICDS-VII read with Para 5 to Para 9 of ICDS-VII provides for timing of recognition 

of government grant. The transitional provision in Para 13 of ICDS-VII provides that a government grant 

which meets the recognition criteria on or after 1st day of April, 2016 shall be recognised in accordance 

with ICDS-VII. All government grants actually received prior to 1st day of April 2016 shall be deemed to 

have been recognised on its receipt in accordance with Para 4(2) of ICDS-VII and accordingly will be 

outside the transitional provision and therefore the government grants received on or after 1st day of 

April, 2016 and for which recognition criteria provided in Para 5 to Para 9 of ICDS-VII is also satisfied 

thereafter, the same shall be recognised as per the provisions of ICDS-VII. The grants received prior to 

1st day of April, 2016 shall continue to be recognised as per the law prevailing prior to that date. 

For example, if out of total subsidy entitlement of 10 Crore an amount of 6 Crore is recognised in the 

books of account till 31st day of March, 2016 and recognition of balance 4 Crore is deferred pending 

satisfaction of related conditions and/or achieving reasonable certainty of receipt. The balance amount of 

4 Crore will be taxed in the year in which related conditions are met and reasonable certainty is received. 

If these conditions are met over two years, the amount of 4 Crore shall be taxed over the period of two 

years. The amount of 6 Crore for which recognition criteria were met prior to 1st day of April, 2016 shall 

not be taxable post 1st day of April, 2016. 

But if the subsidy is already received prior to 1st day of April, 2016, Para 13 of ICDS-VII shall not apply 

even if some of the related conditions are met on or after 1 April, 2016. This is in view of Para 4(2) of 

ICDS-VII which provides that Government grant shall not be postponed beyond the date of actual 

receipt. Such grants shall continue to be governed by the provisions of law applicable prior to 1st day of 

April, 2016. 

 

Question 18 : If the taxpayer sells a security on the 30th day of April, 2017. The interest payment 

dates are December and June. The actual date of receipt of interest is on the 30th day of June, 2017 

but the interest on accrual basis has been accounted as income on the 31st day of March, 2017. 



Whether the taxpayer shall be permitted to claim deduction of such interest i.e. offered to tax but 

not received while computing the capital gain?  

Answer : Yes, the amount already taxed as interest income on accrual basis shall be taken into account 

for computation of income arising from such sale. 

 

Question 19 : Para 9 of ICDS-VIII on securities requires securities held as stock-in-trade shall be 

valued at actual cost initially recognised or net realisable value (NRV) at the end of that previous 

year, whichever is lower. Para 10 of Part-A of ICDS-VIII requires the said exercise to be carried 

out category wise. How the same shall be computed?  

Answer : For subsequent measurement of securities held as stock-in-trade, the securities are first 

aggregated category wise. The aggregate cost and NRV of each category of security are compared and 

the lower of the two is to be taken as carrying value as per ICDS-VIII. This is illustrated below — 

Security  Category  Cost  NRV  Lower of cost or NRV  ICDS Value  

A  Share 100 75  75    

B  Share 120 150 120   

C  Share 140 120 120   

D  Share 200 190 190   

 Total  560 535  505 535  
       

E  Debt Security 150 160 150   

F  Debt Security 105 90  90    

G  Debt Security 125 135 125   

H  Debt Security 220 230 220   

 Total  600  615 585 600  

Securities Total  1160 1150 1090 1135  

 

Question 20 : There arc specific provisions in the Act read with Rules under which a portion of 

borrowing cost may get disallowed under sections like 14A, 43B, 40(a)(1), 40(a)(ia), 40A(2)(b), etc 

of the Act. Whether borrowing costs to be capitalized under ICDS-IX should exclude portion of 

borrowing costs which gets disallowed under such specific provisions?  

Answer : Since specific provisions of the Act override the provisions of ICDS, it is clarified that 

borrowing costs to be considered for capitalization under ICDS-IX shall exclude those borrowing costs 

which are disallowed under specific provisions of the Act. Capitalization of borrowing cost shall apply 

for that portion of the borrowing cost which is otherwise allowable as deduction under the Act. 

 

Question 21 : Whether bill discounting charges and other similar charges would fall under the 

definition of borrowing cost?  

Answer : The definition of borrowing cost is an inclusive definition. Bill discounting charges and other 

similar charges are covered as borrowing cost. 

 

Question 22 : How to allocate borrowing costs relating to general borrowing as computed in 

accordance with formula provided under Para 6 of ICDS-IX to different qualifying assets?  

Answer : The capitalization of general borrowing cost under ICDS-IX shall be done on asset-by-asset 

basis. 

 

 



 

Question 23 : What is the impact of Para 20 of ICDS-X containing transitional provisions?  

Answer : Para 20 of ICDS X provides that all the provisions or assets and related income shall be 

recognised for the previous year commencing on or after 1st day of April, 2016 in accordance with the 

provisions of this standard after taking into account the amount recognised, if any, for the same for any 

previous year ending on or before 31st day of March, 2016. 

The intent of transitional provision is that there is neither 'double taxation' of income due to application 

of ICDS nor there should be escape of any income due to application of ICDS from a particular date. This 

is explained as under— 

Provision required as per ICDS on 31 March 2017 for items brought forward from 

31st day of March 2016 ... (A) 

INR 3 

Crores 

Provisions as per ICDS for FY 2016-17 ... (B) INR 5 

Crores 

Total gross provision .. .(C) = (A) + (B) INR 8 

Crores 

Less: Provision already recognised for computation of taxable income in F Y 

2016-17or earlier... (D) 

INR 2 

Crores 

Net provisions as per ICDS in FY 2016-17 to be recognised as per transition 

provision... (E) = (C) -(D) 

INR 6 

Crores 

 

Question 24: Expenditure on most post-retirement benefits like provident fund, gratuity, etc. are 

covered by specific provisions. There are other post-retirement benefits offered by companies like 

medical benefits. Such benefits are covered by AS-15 for which no parallel ICDS has been notified. 

Whether provision for these liabilities are excluded from scope of ICDS X?  

Answer : It is clarified that provisioning for employee benefit which are otherwise covered by AS 15 

shall continue to be governed by specific provisions of the Act and are not dealt with by ICDS-X. 

 

Question 25 : ICDS-I requires disclosure of significant accounting policies and other ICDS 

requires specific disclosures. Where is the taxpayer required to make such disclosures specified in 

ICDS?  

Answer : Net effect on the income due to application of ICDS is to be disclosed in the Return of income. 

The disclosures required under ICDS shall be made in the tax audit report in Form 3CD. However, there 

shall not be any separate disclosure requirements for persons who are not liable to tax audit. 

■■  


